.

.

Pengikut

CSR : PE1

Group LO4 : Professional English 1
Assalamualaikum wbt.

Semoga dalam keadaan sihat sejahtera dan diRahmati Allah.
Alhamdulillah, waktu cuti semester inilah saya berpeluang mencoretkan semua kenangan atau pengalaman yang saya lalui sepanjang berada di UniKL MIIT.

Segala puji bagi Allah yang memberikan segala nikmat yang tidak terhingga hitungnya. 


Cerita kali ini berkenaan dengan Projek CSR dalam kelas Professional English 1.
Madam Suguna telah memberikan tugasan untuk memenuhi 'Carrymarks' bagi semester tersebut. Dengan kata sepakat semua, kami memilih untuk melaksanakan satu projek iaitu bersama dengan Rumah Anak-Anak Yatim Titian Kasih di Titiwangsa dan aktiviti pun buat di sebelah kawasan yang berdekatan dengan Rumah Titian Kasih tu, iaitu Tasik Titiwangsa.

Projek yang telah di rancang hampir 2 bulan, Alhamdulillah, berjaya dilaksanakan. Pada mulanya, memang terdapat sedikit masalah tetapi dengan semangat dan kerjasama dari semua pihak projek ini berjalan juga.

Pada hari kejadian, kami mula aktiviti agak lewat kerana perlu uruskan beberapa hal seperti nak memastikan berapa bilangan anak-anak yang terlibat, makanan dan yang utama, anak-anak lelaki tidak sampai lagi. Jadi terpaksalah wakil kami yang ambilkan di penginapan mereka. Setelah semua berkumpul, bergerak ke Tasik Titiwangsa. Bermacam-macam ragam dan perangai anak-anak tu. Kakak-kakak dan abang-abang tak larat nak melayan. Disepanjang perjalanan, ada yang bergaduh, panjat pokok, berlari dan yang paling terkejut terjun dalam tasek.. :D haha..

Setibanya di kawasan yang lapang, kami membahagikan anak-anak itu dalam 6 kumpulan agar mudah untuk kami mengurus. Terdapat 6 'checkpoint', sebenarnya nak buat ala-ala 'explorace' gitu, tapi dengan kesuntukan masa dan kenakalan anak-anak yang hampir tidak terkawal ini. Setiap satu kumpulan hanya buat satu sahaja aktiviti. Alhamdulillah, semua kumpulan memberikan kerjasama. 

Setelah selesai aktiviti, sesi penyampaian hadiah dan bergambar. 
Kami terpaksa bergegas kerana anak-anak itu perlu menghadiri satu majlis perkahwinan jadi kami hanya buat mana yang mampu dan sempat sahaja.

Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar walaupun ada yang dirancang tidak menjadi, tetapi disitulah nampak kerjasama dan saling tolong-menolong antara satu sama lain. Walaupun dalam kelas, tidak pernah bertegur tapi tetap memberikan komitmen (yelah..Carrymark kot)..hehe

Itu sahaja cerita untuk project CSR Professional English 1. 
Tunggu kelas Professional English 2 pula..
haha..




~Little Mashitah~
Home Sweet Home
9:01


Gunung Dato', Negeri Sembilan

Assalamualaikum wbt..

Saya nak cerita tentang pengalaman mendaki Gunung, setelah bertahun jugalah tak mendaki-mendaki ni. Alhamdulillah,saya dapat tawaran untuk mengikuti dakian ini dari seroang senior saya lah, saya memang rapat sangat-sangat dengan dia. Suatu hari, dia tanya, saya nak ikut atau tidak pergi  Negeri Sembilan kita naik gunung. Dengar-dengar tu memang dah 'excited' la, sebab selama hidup ni xpernah lagi jalan-jalan di Negeri Sembilan dan mungkin ini adalah peluang pertama saya.

Pada mulanya, saya berberat hati untuk ikut serta, sebab saya ini adalah rancangan dari beberapa orang senior yang lain. Jadi, saya takut + gelisah + macam-macam fikir. Kalau tidak pergi, peluang keemasan terlepas dan kalau pergi ia adalah satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Semakin hari semakin risau, 'konfius' sehinggalah Allah bagi keyakinan dalam hati ini untuk kuat dan hadapi cabaran. (sebab senior tu cakap, gunung tu tinggi, berbatu-batu, kena kuat, semangat saya pun agak tercabar juga)hehe..

Alhamdulillah, dengan penuh keyakinan dan keazaman, saya nak ikut juga. Dan pada masa yang sama, waktu itu cuti pertengahan semester dan saya tidak pulang ke rumah. Dapat jugalah saya menghabiskan masa cuti dengan pengalaman yang sukar dilupakan itu.. ^_^


Alhamdulillah, Seramai 5 orang, 3 perempuan dan 2 lelaki. Dan semuany senior2, (memang suka kawan dengan senior sbb diorang banyak pengalaman).


me, kak Wathiqoh dan kak Afiqah

Sebelum nak mendaki, saya tertanya-tanya. Adakah kita nak naik ni tidak memerlukan 'guide' atau orang yang lebih tua dari kita? Senior cakap, kita dah ada 'guide' pun iaitu salah seorang senior lelaki yang menetap di Negeri Sembilan dan gunung ni dah biasa bagi dia.(mula tu mcm xpercaya jugaklah).


 Dan teruskan pendakian. 

'Jauh perjalanan Luas pandangan'
^_^






Alhamdulillah, Syukur yang tidak terhingga. Memang penat dan 'ohsem' sangat.
Ya Allah, terima kasih pengalaman yang tidak terhingga ini. Melihat keindahan, penciptaan dan kebesaranMu. Seperti tidak mahu turun dari gunung tu.
SubhanaAllah.

Dan, selepas penat2 mendaki, kitorang gerak ke masjid untuk bersiap-siap. Sebelum bertolak pulang ke Kuala Lumpur, singgah makan tengahari di rumah senior. Merasai masakan orang Negeri Sembilan.

Nampak buaian ni, teruja sebab lama sungguh xjumpa buaian macam ni..hehe

 Alhamdulillah,segala puji bagi Allah yang memberikan masa lapang dan kesihatan..
serta menganugerahkan nikmat iman dan islam yang tidak semua orang dapat merasainya.. 






~Little Mashitah~
Home Sweet Home
8:38 pm









Translate

Terdapat ralat dalam alat ini
Dikuasakan oleh Blogger.
 
..::Little Mashitah::.. Blog Design by Ipietoon