.

.

Pengikut

Moh ke KMK 2013..

Track Your Location!

KEM MINDA KREATIF 2013..


Semoga Allah mengira segala amal dan usaha kita..
Amin.. :)
Little Mashitah

genap 20an dan mereka

Assalamualaikum , pembaca semua.
Sambung puasa lagi hari ni, masuk hari ni 3 hari dah. InsyaAllah semangat dan kekuatan itu masih ada. Alhamdulillah, semalam 19 jun 2013 bersamaan hari rabu genap lah aku memasuki umur 20.Terasa diri ini sudah tua..huhu. Dah 20 tahun aku amik oksigen dan pijak di atas tanahNya. (Sekejapnya)

Adakah selama 20 tahun aku hidup ini, aku telah guna setiap masa itu dengan sebaiknya??
" tepuk dada tanya iman"


"Sekali-kali tidak akan berganjak kedua-dua telapak kaki seorang hamba(manusia) 
pada hari kiamat sehingga dia  ditanya tentang
empat perkara, iaitu tentang umurnya kemana dihabiskannya, tentang mudanya kemana dipergunakannya, tentang hartanya dari mana diperolehinya dan kemana dibelanjakannya, tentang ilmunya apakah yang diamalkannya."
[HR Al-Bazaar dan Al-Tabrani dgn sanad sahih]


Hari ni, aku nak cerita tentang semalam. Aku ada kawan kat kampung ni, dan aku pasti semua orang ada kawan ditempat tinggal masing-masing. Jadi, aku nak cerita tentang mereka. Dikampung ni kami bersahabat seramai 6 orang. Mereka adalah aku, nisa, dijah, dayah, syera dan aisyah. Semuanya dah menuju haluan masing-masing. Ada yang dah kawin dan mempunyai anak, yang bekerja di KL, amik STPM, dan lain-lain.

Alhamdulillah, Allah letakkan tarikh hari lahir aku waktu aku tengah cuti semester dan kawan aku juga sedang bercuti walaupun bukan semua. Dua hari sebelum 19 jun, aku dah 'plan' untuk berjumpa dengan mereka. Allah bagi rezeki untuk bulan ni, ada la sikit duit dalam poket. Aku 'plan' untuk sambut birthday aku dengan nak sembang-sembang dengan mereka. Maklumlah dah lama tidak berjumpa. Bukannya apa, aku ni jenis suka duduk dalam rumah, tidak bergaul. Cuti dah nak habis baru kalut nak 'plan' tu, 'plan' ni.




Akhirnya, jadi juga 'plan' aku tu. Kami makan-makan di Pizza Hut Kuala Kangsar. Aku tak tahu nak ajak makan di mana sebab aku tak tahu jalan dan memang tak tahu tempat yang best. Jadi, aku amik keputusan makan di Pizza Hut sahaja, walaupun tidak sehebat mana.hehe. Aku dapat hadiah juga waktu ni..




Hampir 2 jam juga lah kami makan sambil berborak, bukan senang nak berjumpa lagi. Tambahan pula salah sorang daripada mereka bakal mendirikan rumah tangga. Urm, dah rezeki dia  kan.Apa pun aku sentiasa doakan korang. huhu. Habis makan kami pergi pusing pekan, mencari apa yang diperlukan. Kemudian, kami singgah di Taman Rekreasi dekat dalam kampung kitorang tu, sembang-sembang tentang sekarang dan masa depan. Satu lagi, aku ni kan jenis tak keluar rumah, jadi banyak benda yang jadi kat kampung tu, aku tak tahu. Merekalah yang bercerita dan memberi tahu. * apalah..

Pukul 7 tepat kami pulang ke rumah masing-masing dengan perasaan gembira. 

'Terima kasih korang berdua..'

Hadis Al-Bukhari dari Abu Musa Al-Asy'ari bermaksud:
"Diumpamakan rakan yang soleh dan rakan yang jahat ialah seperti(berkawan) dengan penjual minyak wangi dan tukang besi. Penjual minyak wangi tidak akan mensia-siakan anda, samada anda membelinya atau hanya mendapat bau harumannya. Tukang besi pula boleh menyebabkan rumah anda atau baju anda terbakar atau mendapat busuk."



P/s: Ya Allah, semoga persahabatan kami diredhaiMu dan semoga aku menjadi sahabat yang lebih baik dari sekarang, teman yang lebih setia dari sekarang serta seorang rakan yang sentiasa menyembunyikan aib sahabatnya. Amin.




Aku lebih suka single..

In the name of Allah the Most Gracious and the Most Merciful.

 Alhamdulillah....
Assalamualaikum.
Apa khabar pembaca sekalian..?
 Actually, dah lama aku nak post pasal ni..




 Kenapa aku lebih suka Single?? This is because :-

1) Boleh tumpukan cinta pada Allah sahaja. Senang he nak beribadah. Inilah alasan pertama. Fikiran tak lah ke laut daripada memikirkan orang yang tak confirm jadi husband or wife, baik fikirkan Allah je, ada jugak faedahnya. Sekurang-kurangnya gugurlah jugak dosa, tenanglah hati yang mengingati Allah kan?

 2) Tak membazir wang ringgit. Tak payah topup, tak payah gayut-gayut. No morning text, wake up call, good night message. Haih..macam leceh je nak text semua benda.. =, =" kalau sekarang ni pun, topup sebab ada hal.. cewah!.

3) Takde sapa yang boleh membebel, marah-marah . Belum sah halal lagi dah mengongkong.

4) Bebas berkawan dengan sesiapa sahaja. Yes!, yang pasti masih dalam batasan.

5) Kurang sakit hati. Bagi aku la, sia-sia aje ada rasa sakit hati. Kan, kejap-kejap jeles la, lepas tu sakit hatila, lepas tu menangis la. Aduh, jangan bagi air mata kita ni menangis pada perkara sia-sia, nanti Allah marah.

6) Tak buang masa, kalau masa yang sepatutnya boleh la nak buat solat Dhuha ke, mengaji ke, berzikir ke, tapi bila couple, kena la sibuk jaga hati dia  dengan call setiap masa, text dia  selalu...err..macam-macam lah. Hati manusia sungguh-sungguh kita jaga.. Allah??.

7) Kurang bosan. Hari- hari menghadap muka sama je, tak tahulah nanti masa kawen nanti dah tak best. Makin banyak diteguk cinta sebelum nikah, makin kuranglah kenikmatan cinta selepas kawen tu.

8) Kurang dosa. Dosa yang sedia ada ni pun rasa tak terkira dah. Malulah wahai hamba Allah, Allah terlalu banyak memberi tapi kita sendiri melupakanNya. Allah mencintai kita dengan nikmat tetapi kita membalasnya dengan maksiat.

9) Boleh fokus dalam matlamat (pelajaran dan sebagainya). Boleh belajar rajin-rajin, boleh dapat pointer tinggi-tinggi, boleh belajar ilmu agama tanpa had, kesimpulannya, kehidupan lebih terfokus.

Ini pandangan diri sendiri la...


 Orang kata bercinta berpada-pada, kalau terputus tak de lah ,merana sangat. Lagi-lagi usia muda yang memang tak tahu nak kawen bila kan. Maka wajarlah kita menumpukan seluruh rasa cinta kita buat Allah. Bukan tak boleh, bukan salah.. OKAY...


Cinta itu FITRAH. Fitrah yang Allah bagi kepada semua hamba-Nya. Tak kanlah berdosa pulak jika kita rasa cinta tu kan. Tapi, fitrah itu boleh bertukar jadi fitnah bila dalam sesuatu hubungan itu korang ada buat apa yang Allah tegah. Tak semestinya niat nak kawen dengan dia  tapi 24 hours kau berdua-duaan dengan dia. Niat tak menghalalkan cara.. =) . Ingatlah, even manusia tak boleh nak nilai niat kita apa tapi Allah tahu. Takpe, don't worry, masih punya masa untuk kita bertaubat dan menangisi dosa-dosa lalu. Better kita buru dulu keredhaan Allah.


"Jatuh cinta itu fitrah.Ya, tapi bukan cinta 
Itu sahaja yang fitrah. Benci dan marah juga 
fitrah. Jika awak benci dan marah, adakah awak akan biarkan ia menguasai hati?? Atau awak uruskan ia supaya tidak terbawa-bawa dalam tindakan melulu."


Sampai sini je dulu. Semoga bermanfaat untuk semua. Doakan...
 May Allah  Bless us...

Laptop masuk 'hospital'..

Assalamualaikum...
Selamat tengahari...

Hari ini, tiada apa sangat pun nak cerita tapi Benda nie antara aset penting aku la...

 LAPTOP !! Masuk hospital...
 Ops! Masuk hospital bukan bermakna aku bawa dia  masuk ke dalam hospital tapi aku hantar laptop aku kat kedai untuk dibaiki...

Sebab apa aku kata ia nya aset penting.

 1. Semua gambar-gambar kenangan kat dalam tu.
 2. Semua assignment, nota-nota study aku.
 3. Semua projek-projek yang aku dh dan akan buat ada dalam tu.
 4. Semua kertas kerja, laporan ada dalam tu.
 5. Susah la kalau xde laptop nak buat kerja..

Urm..tapi aku cuma bersangka baik dan usaha untuk bersabar atas apa yang berlaku.
 Laptop tu 'bekas' abang aku punya,mungkin aku guna sampai laptop tu dah x larat nak tolong aku.
Aku masuk macam-macam dalam badan dia , mungkin sebab tu dia  nak rehat dan nak di'servis'.

Punca utama laptop aku masuk kedai sebab sepupu aku katuk kat keyboard. Last-last, screen terus bertukar menjadi warna merah. Apa lagi, menangis teruk sampai bengkak mata hanya kerana seorang budak yang tak tahu apa... huhu

 Itu jelah aku nak cerita, tolong doakan laptop aku  sihat seperti biasa semula. Barang2 dalam tu pun masih ada seperti sediakala. Amin.

 Wassalam.

=)

Next anjakan!

Assalamualaikum..

Have a nice day there...

"Dan jangan sekali-kali engkau mengatakan terhadap sesuatu,'aku pasti melakukannya itu esok pagi' kecuali dengan mengatakan 'InsyaAllah'.Dan ingtlah kepada Tuhanmu apabila engkau lupa Dan katakanlah,'mudah-mudahan Tuhanku akan memberiku petunjuk kepadaku agar aku yang lebih dekat kebenarannya daripada ini.'."

~Surah Al-Kahfi : 23-24~

Bermulanya 2 Julai 2013, bergelarlah kembali aku sebagai seorang mahasiswi, kali ini bukan sebagai junior lagi tetapi sebagai SENIOR! Huhu..

 Masuk semester ini, sudah semester yang ke-5.
So fast! c'mon open your eyes..

 Percubaan "kajian" yang aku lakukan pada semester lepas, membuahkan hasil yang agak drastik. Dengan itu membuatkan aku lebih yakin untuk mendapat yang lebih terbaik. Aku berbesar hati untuk berkongsi 'result' aku pada semester lepas. Mungkin ini dapat menjadi pendorong kepada korang semua.

Pada semester 3, keputusan peperiksaan aku jatuh dan hampir diatas pagar. Aku dapat 3.02. Memang tidak dijangka, masa itu aku cuba untuk muhasabah kembali setiap gerak geri dan gerak kerja aku selama ini. Dari segala aspek, makanan, hubungan dengan kawan, pensyarah, ibubapa, Allah, tanggungjawab2 yang diamanahkan, serta cara belajar aku.

 Naik semester 4, aku usaha untuk perbaiki segala kesilapan yang berlaku pada semester lepas.

Keputusan Markah Kerja Khusus (MKK):

Perisian Sistem : 34/40
Institusi-institusi Islam : 36/40
Struktur Data : 37/40
Pengaturcaraan 3(visual basic) : 37/40
Mathematic 5 : 30/40
Aplikasi berasaskan web 1 : 38/40

MKK adalah markah dari segi kerja khusus, assignment, tutorial, ujian dan kehadiran kelas.

 Keputusan akhir, setelah final:


Perisian Sistem : C+
Institusi-institusi Islam : B+
Struktur Data : A
Pengaturcaraan 3(visual basic) : A-
Mathematic 5 : A
Aplikasi berasaskan web 1 : A+

Purata pointer : 3.44

Alhamdulillah, walaupun aku harapkan untuk dapat dekan, tetapi Allah lebih tahu tahap kemampuan aku pada waktu itu.Mungkin usaha aku masih belum cukup untuk capai tahap itu..


 Next anjakan!
 For the second last semester in KTD,
InsyaAllah, I'll do my best to be the best among the best.

 P/s : ini hanyalah cerita hati yang mungkin anda merasakan menyampah atau berlagak.. tapi aku mengharapkan sesuatu yang boleh anda dapat daripada cerita/perkongsian ini..


Firman Allah, yang bermaksud:
"Allah memberikan hikmah kebijaksanaan(ilmu yang berguna) kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya(menurut aturan yang ditentukan-Nya).
~Surah Al-Baqarah: 269~


May Allah Bless Us...


TeenACE...Join Us!


TeenAce 2013 

Assalamualaikum...
Let's join us..

Teen Award, Convention, & Exhibition (TeenACE)

Tarikh : 29-39 Jun 2013
Tempat : Dewan Centrum Setiawangsa, KL.

=)

Oh My English! Musim ke-2

Assalamualaikum...

hehe...
Oh My English!!
korang tengok x cerita ni??
best kot..
sesuai la dengan aku yang xreti nak guna "grammar" dalam english..


Sekarang ni, dh masuk Musim ke-2..
ada cikgu baru..
ada pelajar baru..
cerita dia dah bertambah menarik!...

walaupun cerita duk ulang2 banyak kali kat Astro..
memang xpernah jemu...
bila tengok hari2..
ayat2 atau perkataan yang diajar..
senang nak ingat..
malah...jalan cerita pun senang hafal..
hahaha...



sekarang ni dah masuk siri yang ke - 8..
jangan lepaskan peluang..
yang ada Astro boleh la tengok..
yang xde..buka internet..

http://ohmyenglish.com.my


Talk To You Later..
bye!

Along dah "kahwin"...

Assalamualaikum...
kembali lagi...

cerita ni tahun lepas
tapi aku masih x caya sampai ke hari ni...
walaupun hari ni..ada kat depan mata...
hahaha....

24 june 2012

aku saja "mention" tarikh ni...sebab ada cerita la..
tarikh ni..tarikh kakak aku tunang...
dengan tunang dia la..

ni kakak aku..tp yg tu bukan tunang dia la..haha..

Time ni aku bukan tengah cuti semester..
tp aku minta cuti sehari
so, boleh la tolong2 skit...
nanti "turn" aku plak..  :P *entah bila..

bersama hantaran..

aku saja ja buh gambar2 ni..bila ada budak tu..
hahaha...
seorang yang nakal..tapi cerdik!..
dia duk tengok apa la tu?..


22 disember 2012


Tarikh ni pulak..tarikh penting..hahaha..
ye la..tarikh nikah..


haha..aku dah ada abang ipar.. *abang Long..
ni kenduri sebelah perempuan..kat perak..
haha..tengok baju tu..
teringat hari yang sebelumnya...
aku jugalah jadi tukang jahitnya... ::P
baju nye satu je..sbb xsempat buat.
itulah baju akad nikah..
itulah juga baju resepsi...(bergambo)

gambo ni kat kenduri sebelah lelaki..

Kat Kuala Selangor ni..
aku xdapat nak join la..
huuhu..
sedih pun ada gak..

aku kan orang "penting" kolej aku..
time ni ada "event" kat kolej..
"event" tu seminggu...
minggu lepas aku dah balik rumah..
sebab kenduri yg belah perempuan..
aku skip la "event" tu
untuk hari penutup..aku kena buat video..
so, aku memang x leh nak join la
kenduri yang belah lelaki...


apa-apa pun...
aku doakan
"semoga Allah permudahkan dan berjalan dengan lancar tanpa aku"..
hahaha.. *bajet je

sekarang ni, mereka tengah bahagia...
aku pun gembira + x percaya...

hahaha..

ok lah...
see you next post..
bye!!
 


AMITS activities...


Salam sejahtera..dan salam satu Malaysia....*hahaha..
Urm...
aku nak cerita..,cerita lama..
tapi xlah lama sangat...
 it's happen dalam tahun 2013 juga la..

SEMESTER 4 yang mencabar..

Tahu x, kenapa aku cakap semester 4 ni..yang mencabar??
OK..nak cerita ni..
Sebagai fitrahnya atau pun secara adatnya..
senior @ junior semester 4 sememangnya akan 
merancang dan meng"run"kan segala program...
jadi,ini menjadi satu titik tolak bagi kami 
semua..untuk melihat siapa yang 
mempunyai kebolehan dalam mengurus, mentadbir, atau merosakkan 
sesuatu program....

Oleh disebabkan aku adalah Exco dalam Majlis Perwakilan Mahasiswa(MPM)
banyak benda jugaklah, aku dikecualikan..
seperti jadi ajk dalam organisasi, join meeting, dan lain2 lg..
hahaha...
xseronok juga sebenarnya..sebab rasa dipinggirkan dan
bila orang tanya, aku xtau apa pasal program2 tu...*hua..hua..

Tapi, aku ni degil skit...
nak juga tolong diorg2 tu "handle" program..
aku cakaplah..
"alah, bukan buzy ngat pon kalau MPM"
last2, diorg ambik juga aku masuk dalam organisasi..
sbb dah xde org... *hihihi
(rajin tolong katakan..)


Antara aktiviti Amits 
Hari Teknologi Maklumat dan Multimedia


Amits Gala Nite Dinner 2013



Klinik Kritikal 2013

hehe..
itu je kot untuk hari ni..
nanti saya "update" cerita lain plak..



bye!


K.T.D...


Sekarang ni tengah semangat untuk mempromosi KTD...




Kembali Menyinari.

Assalamualaikum wbt...
Lama sungguh tidak meng"update" blog ni..
kalau nak kira dengan jari,
memang tak cukuplah 20 jari..

10 jari tangan

10 jari kaki...gambar ni cari kt google je..



Tahun 2013

Ya Allah, 2013 sudaa...
genaplah umurku yang berusia 20 tahun..
(waaa..xleh terima kenyataan)
Apa-apa pun, hidup mestilah diteruskan..
walau apa pun jua cabaran dan halangan...*cewah

20 tahun aku sudah menikmati nikmat2 Allah yang
tidak terhingga ini... 

Sebenarnya,aku tak ada masa nak duk lama-lama depan 
laptop..kecuali kalau ada assignment atau projek..
tapi kalau waktu cuti semester..
xmakan pun xpe kalau dok depan laptop ni...
hee...

Aku xtau la nak cerita apa dah...*sbb tula lama x"update"..hahah
OK, lah..kalau ada cerita..baru aku tulis ye...

bye..!






Translate

Terdapat ralat dalam alat ini
Dikuasakan oleh Blogger.
 
..::Little Mashitah::.. Blog Design by Ipietoon