.

.

Pengikut

Tutup komputer orang.

Assalamualaikum wbt...
Alhamdulillah....Hujan hari ni...
waktu-waktu begini seronok kalau tidur...sejuk~

Oklah..
Saya teruskan jalan la..
Nak cakap pendahuluan banyak-banyak pun xreti..tak pandai..

"Post" saya hari ni.adalah cara-cara bagaimana nak tutup/shutdown terus komputer kawan/orang la..
Tapi, harapnya ilmu ni bukanlah untuk mengenakan jahat pada sesiapa..
Jika lah kawan2, atau sesiapa yang korang tengok tengah tengok perkara yang tidak patut, 
atau malas nak buat kerja sekolah, atau tidak siap projek...sebab main game.
Boleh la cuba...hehe..

Perkara ni pun saya belajar sendiri..
kalau waktu belajar di kolej dulu..
Pensyarah hanya ajar sikit je..
dia cakap, kalau nak tahu.."explore" sendiri..huhu..
Bagus dan betul juga..kadang pelajar ni "malas" nak kaji..
semuanya nak "disuap"

Step 1:
Pertama sekali, 
korang pergi pada butang START, bahagian bawah hujung kiri..
Tekan dan taip pada Search Program and Files..
Taip Run.
Gambarannya lebih kurang kat bawah ni la..

Taip RUN.
Bila dah taip..
Tekan ENTER.
Dia akan keluar macam kat bawah ni pula..
Tetingkap Run.
Lepas tu, taip pula cmd.. bermaksud Command Prompt
Apa-apa jenis arahan korang boleh tulis dan buat...



Taip cmd

Ok...
Tekan OK.
Dia akan keluar C:\Windows\system32\cmd.exe
Tetingkap cmd yang berwarna hitam..
Kat sini la korang tulis segala arahan yang korang nak..
Tapi, hari ni pasal nak "shutdown" komputer orang lain..



Tetingkap cmd

Tapi, sebelum kita nak "shutdown" komputer orang yang dituju..
Kena cari IP  Adress bagi komputer orang tu..
Dengan menaip arahan -->" netstat -n"
Untuk melihat alamat IP komputer.
Macam kat bawah ni..


Taip netstat -n
Bawah ni senarai Alamat IP yang terbuka..


Alamat IP

Cari lah Alamat IP komputer tu..
Bila dah jumpa..
Taip pula arahan --> "shutdown -i"


Taip shutdown -i
Tekan ENTER.
Dan akan keluar tetingkap Remote Shutdown Dialog
Pada tetingkap itu, korang tulis la Alamat IP komputer orang tu..


Remote Shutdown Dialog


Cari Alamat IP
Yang terakhir..
Korang masukkan Alamat IP..
Ops..lupa plak..
Ambil Alamat IP yang Local Address..
Tekan Add untuk masukkan..




Bila dah masukkan Alamat IP..
Tekanlah OK..
Itu saja...hehe..



P/s: Korang kalau nak cuba, jangan buat jahat... Gunakan sebaik yang boleh..Untuk sedarkan orang ke..kawan2 ke..Ok lah...Semoga bermanfaat...


Little Mashitah
~Home Sweet Home~
29/4/14
17:33
hujan renyai2..




0 comment:

Translate

Terdapat ralat dalam alat ini
Dikuasakan oleh Blogger.
 
..::Little Mashitah::.. Blog Design by Ipietoon