.

.

Pengikut

study??? masa !!!!!






Periksa dah semakin dekat..belajar macam mana??ok ke ko??
bagi ana biasa jer..tak payah nak study hard..kalau kita pandai bagi masa..
tak payah nak bukak buku 24 jam..
Ust.Khairul cakap.."tak payah study hard,tapi kita study smart..nota pulak buat
secara smart.."
malam isnin...
umi: macam mana belajar??masuk tuisyen apa??

ana: ok jer umi..alhamdulillah..tuisyen??tak masuk pun..
kalau umi nak tahu ..tahu ni cikgu-cikgu galakkan student
yang lemah exam last year masuk tuisyen..tuisyen2 tu cikgu-
cikgu yang tetapkan..
umi: ada ker yang tak dapat tuisyen..?


ana:dalam kelas hanya 2 orang jer tak dapat
tuisyen,achik ngan wan nadhirah...lagi pon kalau masuk tuisyen
tak sempat nak buat kerja sekolah..setakat ni pon kelas tambahan add math sampai 3..kadang tu bertembung ngan
subjek lain..terpaksa kena pilihla...

umi: sapa cikgu-cikgu yang dok ajar..kamu ambik 10 subjek kan??

ana: yup..10 jer... bahasa melayu:cikgu Azizan
bahasa arab:ust. Abdul Karim
bahasa inggeris: still teacher Basimah
mathematics: cikgu Dahlan
PSI: ust. Shaari
PQS: ust. Khairul Azhar
science: teacher Nizrana
sejarah: cikgu Osman Arof
add math: cikgu Asmah prinsip akaun: cikgu Fuad

umi: erm..periksa nanti buat elok-elok..
solat hajat,puasa sunat,doa..rajin buat latihan...

ana: kalau bab latihan..yang tu memang malas..
yang lain ok jer...InsyaAllah..

begitulah perbualan ana ngan umi ana...masa itu ibarat pedang,jika kita tidak
memotongnya ia akan memotong kita..masa ibarat senjata tajam
yang bernilai apabila dimaanfaatkan dengan sebaiknya,tapi sebaliknya
akan berlaku sekiranya masa dibazirkan dengan begitu sahaja..




“Demi masa,sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran”
( surah Al-Asr: 1-3)


jadi,masa yang Allah anugerahkan untuk kita adalah supaya kita menggunakannya
dengan sebaik-baiknya..
setiap perbuatan yang kita lakukan adalah ibadah..
belajar pun adalah satu ibadah..dan kita belajar adalah untuk mendapat
Mardhotillah-Nya..
"innamal a'malu binniat"..."Sesungguhnya setiap amalan itu bermula dengan niat"

jika niat kita baik maka baiklah balasannya..dan jika
kita berniat buruk maka buruklah balasannya..

Try the best to be the best...
mintak lah yang terbaik daripada Allah..InsyaAllah..
Allah akan memberikan yang terbaik untuk kita..
setakat mana usaha kita..itulah natijahnya..







0 comment:

Translate

Terdapat ralat dalam alat ini
Dikuasakan oleh Blogger.
 
..::Little Mashitah::.. Blog Design by Ipietoon